Open/Close Menu Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αναγνώστου Ιωάννης προβαίνει σε διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, παρέχοντας εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία που οι άνθρωποι επισκέπτονται τους γιατρούς τους κάθε χρόνο. 

Ουρολοίμωξη ονομάζεται κάθε λοίμωξη (συνήθως βακτηριακή) που προσβάλλει κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Όταν οι μικροοργανισμοί εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα τότε πολλαπλασιάζονται προκαλώντας τη μόλυνση και έκτοτε ξεκινούν όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την ουρολοίμωξη είναι το βακτήριο Escherichia coli που είναι γνωστό ως κολοβακτηρίδιο. Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα). . 

Είναι μία πάθηση που εμφανίζεται σπανιότερα στους άντρες, αλλά είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες πάνω από 8 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ παθαίνουν κάποιου είδους ουρολοίμωξη σε ετήσια βάση και το 20% αυτών των γυναικών θα πάθει και μια δεύτερη ουρολοίμωξη μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Τα βασικότερα συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η ενόχληση κατά την ούρηση, το τσούξιμο, θολά ή δύσοσμα ούρα, καμία φορά και αιματουρία. Εάν η μόλυνση περάσει στα νεφρά τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, ρίγος, έντονος πόνος στη μία ή και στις δύο πλευρές της πλάτης, ναυτία και έμετος. Συνήθως διεξάγεται εξέταση ούρων, καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα για να διαπιστωθεί το είδος του βακτηρίου και ποιο αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή του. 

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες απλές μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας για να ανακουφιστείτε και να αντιμετωπίσετε μία ουρολοίμωξη(πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού)

 

Μαγειρική σόδα

Ουρολοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των νεφρών και να οδηγήσουν σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Για να προλάβετε μία ουρολοίμωξη ή να την περιορίσετε και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να την καταπολεμήσει γρηγορότερα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα εξουδετερώνει την οξύτητα στα ούρα σας, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ανάρρωσή σας. 

 

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα και τα βακκίνια (κράνμπερι) ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών και έχουν παρόμοιες ιδιότητες καταστολής των βακτηρίων. Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός βατόμουρου προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αν δεν βρίσκετε εύκολα χυμό βατόμουρου, μπορείτε να τα προμηθευτείτε ως φρούτα και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας το πρωί. 

 

Χυμός κράνμπερι

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι (βακκινίων) μπορεί  να βοηθήσει να αποφύγετε τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο χυμός μούρων αποτρέπει ταβακτηρίδια που προκαλούν τη μόλυνση να «εγκατασταθούν» στην κύστη σας, και έχει επίσης μία πολύ ήπια αντιβιοτική δράση. 

 

Ανανάς

Το ένζυμο bromelain (βρομελίνη) που περιέχει ο ανανάς, έχει αποδειχτεί ότι συνεπικουρεί τη δράση των αντιβιοτικών σε περίπτωση ουρολοίμωξης. Σε μία έρευνα σε άτομα με ουρολοίμωξη ου τους δόθηκε βρομελίνη μαζί με την αντιβιοτική αγωγή που ακολουθούσαν, διαπιστώθηκε ότι η ουρολοίμωξη υποχώρησε ταχύτερα σε σύγκριση με ασθενείς που αντί για βρομελίνη, έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο

 

Νερό

Εάν έχετε την τάση να παθαίνετε συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό – περίπου 2,5 λίτρα την ημέρα. Θα πρέπει να ουρείτε τουλάχιστον κάθε τρεις έως τέσσερεις ώρες. Αν έχετε ήδη μία ουρολοίμωξη, προσπαθήστε να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό για να την αντιμετωπίσετε. Τα πολλά υγρά στο σύστημά σας θα βοηθήσουν να καθαρίσετε τα βακτηρίδια ταχύτερα, κάνοντάς σας να ουρείτε πιο συχνά. 

 

Βιταμίνη C

Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης διατηρεί την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα υγιή. Οπότε εντάξτε στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών για μία καλύτερη υγεία. 

 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις. Καλό θα είναι να τρώτε γιαούρτι τακτικά για να προλάβετε τις μολύνσεις. Σε περίπτωση λοίμωξης προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών που θα λαμβάνετε καθημερινά. 

 

Σκόρδο

Το σκόρδο, λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του, θα μπορούσε να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και να τους αποτρέψει από την ανάπτυξή τους στο σώμα. 

Σε κάθε περίπτωση, αν καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία δείχνει να διαρκεί πάνω από 2 ημέρες, ενημερώστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του. 

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

three × one =

© 2017 - Αναγνώστου Θ. Ιωάννης MD, All Rights Reserved | Powered By

Τηλ. επικοινωνίας:        2310 240673 | 6948 575072