Καρκίνος όρχι

Συμπτώματα – Διάγνωση- Θεραπεία

Ο καρκίνος του όρχι συνήθως προσβάλλει τους νέους άντρες μεταξύ 18-40 ετών. Τα καλά νέα είναι ότι αν ανιχνευθεί εγκαίρως, θεραπεύεται σε ποσοστό που φτάνει το 90%. Τα ακόμα καλύτερα, ότι οι ασθενείς συνήθως μπορούν να διατηρήσουν την σεξουαλική και αναπαραγωγική ικανότητά τους. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι των όρχεων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σεμινωματώδεις (σεμινώματα) και τους μη σεμινωματώδεις. Άλλες μορφές καρκίνων στους όρχεις, όπως τα σαρκώματα και τα λεμφώματα, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι άνδρες με κρυψορχία (μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση, το όσχεο, από την κοιλιά του εμβρύου όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της κύησης), ακόμη και εάν έχει πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καταστάσεις μη φυσιολογικής ανάπτυξη των όρχεων, άνδρες που έχουν συγγενείς με καρκίνο των όρχεων καθώς και μία γενετική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Klinefelter.

Συμπτώματα:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι μία ψηλαφητή ανώδυνη σκληρία πάνω στον όρχι. Σε κάποιες περιπτώσεις η σκληρία αυτή μπορεί να είναι και επώδυνη. Θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφορες άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με τα ίδια συμπτώματα.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα από άλλα μέρη του σώματος, όπως πόνος στην πλάτη ή στην κοιλιά, απώλεια βάρους ή δύσπνοια.

Διάγνωση:

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των όρχεων

-Κλινική εξέταση( ψηλάφηση)

-Υπερηχογράφημα

-Εξετάσεις αίματος-καρκινικοί δείκτες  LDH , β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και η άλφα-φετοπρωτείνη (AFP).

-Αξονική τομογραφία

Θεραπεία:

Η θεραπεία ξεκινά με την ριζική ορχεκτομή ακόμη και σε προχωρημένη νόσο, ενώ μετά την ορχεκτομή εξαρτάται από την ιστολογική μορφή του καρκίνου και το στάδιο που βρίσκεται αν θα χρειαστεί και χημειοθεραπεία.

Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αναγνώστου Ιωάννης προβαίνει σε διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, παρέχοντας εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.