FAQS

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PSA; ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ;

    Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σπέρμα, παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον προστατικό αδένα, ενώ ευθύνεται για τη ρευστοποίηση του σπέρματος μετά από την έξοδό του από το σώμα. Μετά από μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η τιμή του αυξάνεται σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Είναι ένας ειδικός για το όργανο δείκτης, με χαμηλή όμως ειδικότητα, μια και η τιμή του επηρεάζεται από ποικίλες καλοήθεις καταστάσεις.

    Ως φυσιολογική τιμή έχει οριστεί τιμές κάτω από 4ng/ml. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτη φυσιολογική τιμή, αφού έχουν βρεθεί ασθενείς με καρκίνο με τιμές σε όλο το φάσμα του φυσιολογικού εύρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 15-20% των ασθενών με PSA <2,5ng/ml, έχουν καρκίνο προστάτη. Βέβαια, όσο χαμηλότερη η τιμή τόσο καλύτερη και η βιολογική συμπεριφορά του νεοπλάσματος, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις αδιαφοροποίητων καρκίνων όπου δεν παράγεται πολύ PSA.

    Το PSA αυξάνει εκτός από τον καρκίνο και σε καλοήθεις καταστάσεις, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, οι φλεγμονές του ουροποιογεννητικού, η εκσπερμάτιση, η εργώδης δακτυλική εξέταση και οι ενδοσκοπικοί χειρισμοί (κυστεοσκόπηση). Έτσι, η αύξησή του είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί από ουρολόγο, αφού έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο η μεταβολή του στο χρόνο, όσο και η τιμή ειδικών μορφών του (π.χ. free PSA)

  • ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

    Κάθε άνδρας άνω των 40 ετών οφείλει, για προληπτικούς λόγους, να ελέγχεται προκειμένου έγκαιρα να ανακαλύπτονται διαταραχές που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα.

    Έτσι, ετησίως απαιτείται: Υπερηχογράφημα νεφρών – κύστεως – προστάτου προ και μετά ούρησης, PSA ορού, ουροροομετρία, δακτυλική εξέταση προστάτου.

    Με τις παραπάνω εξετάσεις είναι εφικτή η αποκάλυψη διαταραχών που σχετίζονται με τον προστάτη (καλοήθης υπερπλασία, καρκίνος), την ουροδόχο κύστη (επίσχεση, καρκίνος, λιθίαση) και των νεφρών (καρκίνος, λιθίαση, υδρονέφρωση).

    Τις εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητο να τις εκτιμά κάθε φορά ο ουρολόγος σας, προκειμένου να αποφασίζει για την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου.

  • ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΟΥΡΑ (ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ) ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;

    Ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα και με ιστορικό καπνίσματος, χρήζει πλήρους διερεύνησης προς αποκλεισμό κακοήθειας.

    Το πακέτο των εξετάσεων περιλαμβάνει γενική και καλλιέργεια ούρων (λοίμωξη), PSA, υπερηχογράφημα νεφρών – κύστεως – προστάτου, κυτταρολογικές ούρων, ενδοφλέβια πυελογραφία ή αξονική πυελογραφία και κυστεοσκόπηση, εφόσον όλες οι προηγούμενες εξετάσεις είναι αρνητικές.

    Στους άντρες το συνηθέστερο καλοήθες αίτιο επί αρνητικής διερεύνησης είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, οπού σε ευμεγέθη αδενώματα, οι διατεταμένες φλέβες του αδένα εύκολα σπάνε και προκαλούν αιμορραγία, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά.

    Μικροσκοπική αιματουρία ονομάζεται η κατάσταση όπου ανευρίσκονται ερυθρά στη γενική ούρων. Χρήζει διερεύνησης ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό καπνίσματος ή κακοήθειας στο ουροποιητικό.

  • ΜΑΤΩΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΕΟΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ. ΤΙ ΕΧΩ;

    Πρόκειται για τη λεγόμενη ρήξη του χαλινού, μιας ινώδους χορδής που συνδέει τα 2 πέταλα της ακροποσθίας του πέους, η οποία βρίθει αγγείωσης. Συνήθως, η αιμορραγία θα σταματήσει με εφαρμογή πίεσης. Αν η ρήξη είναι ολική, ίσως χρειαστεί μια μικροεπέμβαση 10 λεπτών (διατομή χαλινού), η οποία γίνεται και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, ώστε να μην δημιουργηθεί ουλή στην περιοχή.

  • ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΟ “ΠΕΤΣΑΚΙ

    Μιλάμε για φίμωση. Επείγον θεωρείται όταν ο ασθενής αδυνατεί να ουρήσει ή δεν μπορεί να τοποθετηθεί καθετήρας στην ουρήθρα. Θα χρειαστεί να γίνει περιτομή, είτε με τοπική, είτε με γενική αναισθησία. Πρόκειται για μια πλαστική επέμβαση. Η περιτομή βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων.

  • ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΠΕΟΣ ΜΟΥ ΚAI ΕΝΙΩΣΑ ΚΑΤΙ ΣΑ ΝΑ ΣΠΑΕΙ. ΤΙ ΕΠΑΘΑ;

    Δυστυχώς πάθατε κάταγμα πέους. Όχι, δεν έσπασε κάποιο οστό εντός του πέους σας, αλλά έγινε ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, δηλαδή των σωλήνων που γεμίζουν με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης. Ο Ουρολόγος θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα του κατάγματος. Συνήθως όμως απαιτείται άμεση χειρουργική αποκατάσταση, για την αποφυγή δημιουργίας ουλών που θα στραβώσουν την ευθεία στύση σας μελλοντικά (ν. Peyronie).

  • ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΟΥΡΗΣΩ ΚΑΙ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ Η ΚΟΙΛΙΑ ΜΟΥ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

    Έχετε επίσχεση ούρων, δηλαδή αδυναμία ούρησης λόγω απόφραξης της κατώτερης ουροποιητικής οδού (από την κύστη και κάτω προς την ουρήθρα). Χρειάζεται άμεσα να τοποθετηθεί ουρηθρικός καθετήρας για να αποσυμφορηθούν τα ούρα και να ανακουφιστείτε. Σε 2ο χρόνο, ανάλογα με το αίτιο της απόφραξης, ο Ουρολόγος θα σας ενημερώσει για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα.

  • ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΕΧΩ ΣΥΧΝΟΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΑΩ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΟΥΡΩ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ;

    Το συνηθέστερο αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η οξεία κυστίτιδα. Είναι απαραίτητο να δώσετε ούρα για γενική και καλλιέργεια ούρων. Ο Ουρολόγος θα διαγνώσει εύκολα την πάθηση με ένα stick ούρων που θα εμποτίσει με τα ούρα σας και θα σας δώσει αντιβίωση για 3-7 ημέρες. Αν δεν απομονωθεί μικρόβιο και τα συμπτώματα εμμένουν, τότε θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος.

  • ΕΧΩ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΕΤΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

    Η εικόνα σας θυμίζει κολικό του νεφρού, λόγω απόφραξης σε κάποιο σημείο της ουροποιητικής οδού, πιο συχνά λόγω πέτρας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε Ουρολόγο, ώστε να τεθεί η διάγνωση. Προσοχή! Η κλινική εικόνα μπορεί να οφείλεται και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις. Αν όντως έχετε κολικό νεφρού, θα σας χορηγηθούν τα κατάλληλα αναλγητικά, ενδομυϊκά. Επί εμμονής του πόνου, παρά τα αναλγητικά, χρειάζεται η τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας ή διουρηθρικά ενός ουρητηρικού καθετήρα, ώστε να «ανοίξει» η δίοδος των ούρων. Σε 2ο χρόνο, απαιτείται έλεγχος για την αιτιολογία του κολικού.

  • Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΡΧΙ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

    Επισκεφθείτε το συντομότερο Νοσοκομείο. Πρέπει να αποκλεισθεί η συστροφή του όρχεος, η οποία οδηγεί σε νέκρωση του όρχεος εντός 6-9 ωρών από την έναρξη της συστροφής, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Χρειάζεται ΑΜΕΣΑ να αναταχθεί είτε από τον Ουρολόγο χειροκίνητα, είτε χειρουργικά και να ακολουθήσει στην ίδια επέμβαση ορχεοπηξία, δηλαδή η καθήλωση του όρχεος, εντός του οσχέου, για να μην ξανασυμβεί η συστροφή. Αν καθυστερήσετε, θα χρειαστεί να γίνει αφαίρεση του νεκρού όρχεος και τοποθέτηση τεχνητού προθέματος. Αν αποκλειστεί η συστροφή, τότε ίσως πρόκειται για φλεγμονή ή κάποιες άλλες καταστάσεις.