Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – ΣΜΝ

Κονδυλώματα(HPV)

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human papillomavirus – HPV)

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί επίσης να μεταδοθεί από επαφή δέρμα με δέρμα ακόμα και αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συνουσίας. Η χρήση προφύλαξης κατά την διάρκεια του σεξ παρέχει μεν κάποια προστασία, αλλά όχι πλήρη μιας και το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή.

Θεραπεία:

Από τη στιγμή που κάποια ή κάποιος μολυνθεί από τον ιό, θα μείνει φορέας για το υπόλοιπο της ζωής του. Θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει.

Αυτό που θεραπεύουμε είναι οι βλάβες που προκαλούνται από τον ιό (κονδυλώματα, αλλοιώσεις στον τράχηλο κλπ). Οι βλάβες μπορούν να καυτηριαστούν ή να αφαιρεθούν.  Έτσι, μειώνουμε το ιικό φορτίο και ο οργανισμός μας μπορεί με το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστείλει τον ιο. Όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μένει ο ιός ανενεργός και να μην προκαλέσει καμία βλάβη. Αν όμως πέσει η άμυνα του οργανισμού, είναι πιθανό να εμφανιστούν ή να ξαναεμφανιστούν βλάβες.

Βλεννόροια

Η βλεννόρροια οφείλεται στο γονόκοκκο ή ναϊσέρια της γονόρροιας και προσβάλλει τους βλεννογόνους των ανδρών και των γυναικών (εξ’ ου και το όνομά της). Το πιο συνηθισμένο μέρος όπου εντοπίζεται στον άνδρα είναι η ουρήθρα όπου και προκαλεί την οξεία ή χρόνια ουρηθρίτιδα.Συνδέεται με έκκριση υγρού που μοιάζει με βλέννα από την ουρήθρα και προκαλεί έντονο πόνο κατά την ούρηση.

Η θεραπεία για την βλεννόρροια είναι απλή και οριστική και περιλαμβάνει λήψη αντιβιοτικών.

Χλαμύδια/Μυκόπλασμα /Ουρεόπλασμα

Είναι βακτήρια τα οποία προκαλούν νοσηρότητα σε άντρες και γυναίκες, και προσβάλουν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας με έντονη σεξουαλική ζωή και συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

Το Ουρεόπλασμα έχει βρεθεί σε περίπου 70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων.

Τα ανδρικά συμπτώματα

-Διαφανείς ή πυώδεις εκκρίσεις από το πέος.

– Τσούξιμο ή κνησμός κατά την ούρηση.

-Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την λήψη αντιβιοτικών.

Σύφιλη

Πρόκειται για μια χρόνια λοίμωξη από το βακτήριο «τρεπόνημα το ωχρό», τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται από μια εβδομάδα μέχρι τρεις μήνες μετά την μετάδοση. Πρώτα, εμφανίζεται μια μεγάλη, ανοικτή πληγή, που ονομάζεται πρωτοπαθές έλκος. Είναι ανώδυνο και σχηματίζεται στο σημείο που ήρθε πρώτο σε επαφή με το βακτηρίδιο της σύφιλης. Στους άνδρες, το έλκος μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο πέος, στο εσωτερικό της ουρήθρας, ή στους όρχεις.

Η σύφιλη είναι πλέον πλήρως και εύκολα αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά

Με άρτια επιστημονική κατάρτιση, ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αναγνώστου Ιωάννης παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.