Βραχύς χαλινός

Συμπτώματα – Θεραπεία
Ουρολόγος – Ανδρολόγος Θεσσαλονίκη

Τί είναι ο χαλινός;

Χαλινός ονομάζεται η πτυχή του δέρματος (μικρό και λεπτό κομμάτι δέρματος) που ενώνει την κάτω επιφάνεια της κεφαλής του πέους (βαλάνου) με την ακροποσθία. Είναι δηλαδή ένας σύνδεσμος που ενώνει το κεφαλάκι του πέους με το δέρμα που το καλύπτει.

Ποιά είναι η λειτουργία του χαλινού;

Η λειτουργία του χαλινού είναι να επιτρέπει στο πέος να αποκαλύπτεται πλήρως κατά τη στύση και να το βοηθάει να επιστρέψει στη συνέχεια στην προηγούμενη κατάσταση.

Τί είναι ο βραχύς χαλινός;

Όταν ο χαλινός του πέους δεν είναι αρκετά ελαστικός ώστε να διαταθεί ή εάν δεν είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος ώστε να τελείται η στύση χωρίς πόνο ή ενόχληση, τότε αποκαλείται βραχύς χαλινός.

Επίσης κάποιες φορές ο χαλινός μπορεί να έχει φυσιολογικό μέγεθος, αλλά να τραυματίζεται κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Ο τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει ίνωση του σημείου, οπότε χάνεται η ελαστικότητα του χαλινού με αποτέλεσμα αυτός να βραχύνεται και να προκαλεί συμπτώματα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται περίπου στο 5% των ανδρών.

Γιατί συμβαίνει αυτό γιατρέ;

Πρόκειται για ένα εκ γενετής πρόβλημα. Δεν συμβαίνει σε όλους τους άνδρες αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό. Γίνεται αντιληπτό κυρίως την περίοδο της εφηβείας, με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Τί προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο βραχύς χαλινός;

Γενικά, ο βραχύς χαλινός μπορεί να δημιουργήσει κάποια από τα ακόλουθα προβλήματα:

• Έλξη της βαλάνου του πέους προς την κάτω επιφάνεια του κορμού του πέους.

• Επώδυνες σεξουαλικές επαφές.

• Μερική ή ολική ρήξη του χαλινού κατά τη φάση της σεξουαλικής πράξης και αιμορραγία.

• Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδες (πιο σπάνια).

Γιατρέ υπάρχει θεραπεία για τον βραχύ χαλινό;

  • Θεραπεία

    Όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω πρέπει να γίνει διατομή του χαλινού.

    Η επέμβαση είναι μια απλή ιατρική πράξη που διενεργείται στον χώρο του ιατρείου,με τοπική αναισθησία(κρέμα) και διαρκεί λίγα λεπτά.

    Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα, να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

O ιατρός, με γνώμονα την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την αγάπη του για τον άνθρωπο, προβαίνει στη διάγνωση και θεραπεία όλων των ουρολογικών νοσημάτων.