Open/Close Menu Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αναγνώστου Ιωάννης προβαίνει σε διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, παρέχοντας εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Tα αντιβιοτικά ενδείκνυνται μόνο για την αντιμετώπιση λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Και χορηγούνται πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση κυρίως από την κλινική εικόνα – και αν κριθεί απαραίτητο, και από κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικά προληπτικά για την αποφυγή μόλυνσης.

Τα ναι και τα όχι

🔸 Μόνο ο γιατρός, και κανείς άλλος (ούτε φίλοι ούτε γείτονες ούτε συνάδελφοι), μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση, να επιλέξει το είδος που ενδείκνυται στην περίπτωσή σας, να υποδείξει τον τρόπο που πρέπει να την παίρνετε, να καθορίσει τη δοσολογία καθώς και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η θεραπεία.
🔸 Μην παραλείπετε καμία από τις δόσεις του αντιβιοτικού και τηρείτε αυστηρά τόσο τις ώρες που πρέπει να μεσολαβούν για τη λήψη του όσο και το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας, ακόμα και αν τα συμπτώματα δείχνουν να έχουν περάσει. Γιατί διαφορετικά δεν δημιουργούν μέσα στον οργανισμό μας τις απαιτούμενες στάθμες που είναι απαραίτητες είτε για να σκοτώσουν τα μικρόβια είτε για να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό τους.
🔸 Καλό είναι να διαβάζετε και τις εσώκλειστες στο κουτί οδηγίες, έτσι ώστε να ενημερώνεστε για τις πιθανές ιδιαιτερότητες στη λήψη του φαρμάκου.

Να τα παίρνω πάντα με γιαούρτι❓

Εξαρτάται από το είδος του αντιβιοτικού που θα πάρετε.

Μην παίρνετε τετρακυκλίνες ή κινολόνες μαζί με τροφές που περιέχουν ασβέστιο όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα), γιατί αλληλεπιδρούν με το ασβέστιο και σχηματίζουν ενώσεις οι οποίες μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησή τους, με αποτέλεσμα η ποσότητα που φτάνει στον οργανισμό να μην επαρκεί για να σκοτώσει τα διάφορα μικρόβια. Η λήψη τους επίσης με καφέ ή τροφές που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αρρυθμία και υπερένταση.

Συγχρόνως οι τετρακυκλίνες και οι κινολόνες αντιδρούν και με τον σίδηρο που περιέχουν διάφορα τρόφιμα (σπανάκι, φακές, μοσχάρι, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια κ.λπ.) εμποδίζοντας την απορρόφηση και του σιδήρου και τη δική τους. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται ξεχωριστά από τις τροφές αυτές και σε τέτοια χρονικά διαστήματα (δύο ώρες πριν ή μετά τη λήψη του φαρμάκου) ώστε να μην αναμειγνύονται στο έντερο. Στην περίπτωση που παίρνετε σκευάσματα σιδήρου για κάποιους λόγους υγείας, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Προσοχή❗️ Οσον αφορά τα υπόλοιπα αντιβιοτικά που δεν αναφέρονται (π.χ. πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες, αμυνογλυκοσίδες), η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επηρεάζει την απορρόφησή τους και μάλιστα η λήψη τους μαζί με γιαούρτι μπορεί να συμβάλει θετικά στην αποκατάσταση της χλωρίδας του οργανισμού που επιβαρύνεται από αυτά.

  1. Την περίοδο που παίρνετε κάποιο αντιβιοτικό καλό είναι να αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες, τις ντομάτες καθώς και τα φρούτα και τους χυμούς που είναι πλούσια σε οξέα (πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.) γιατί επηρεάζουν την απορρόφησή του.
  2. Οι κεφαλοσπορίνες πρέπει να λαμβάνονται μία ώρα πριν από το φαγητό ή δύο ώρες μετά.
  3. Η ερυθρομυκίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με όξινα φρούτα ή χυμούς γιατί τα οξέα τους μειώνουν τη δράση της.

▶️Σε κάθε περίπτωση όμως, αρμόδιος για τις οδηγίες λήψης τους είναι ο θεράπων ιατρός σας. Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε πάντα στην διάθεσή σας στο 2310 240673 ή κλείστε ένα ραντεβού μέσω της καρτέλας Επικοινωνίας.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 - Αναγνώστου Θ. Ιωάννης MD, All Rights Reserved | Powered By

Τηλ. επικοινωνίας:        2310 240673 | 6948 575072