Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση. Φυσιολογικά η ακροποσθία είναι ελαστική ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση.
Στην περίπτωση της φίμωσης είτε η ακροποσθία είναι στενή και δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω είτε υπάρχει στενός δακτύλιος σε άλλο σημείο της ακροποσθίας με αποτέλεσμα να είναι επώδυνη η αποκάλυψη της βαλάνου (στενωτικός δακτύλιος ακροποσθίας).
Φίμωση & επιπλοκές
Μερικές από τις επιπλοκές που προκαλεί η φίμωση είναι οι ακόλουθες:
- φλεγμονές στην βάλανο και την ακροποσθία
- πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και αδυναμία ολοκλήρωσης της πράξης εξαιτίας αυτού.
- δημιουργία ραγάδων (μικρές ρήξεις) στο δέρμα στην συγκεκριμένη περιοχή
- στύση με μικρή διάρκεια
- παραφίμωση (η παραφίμωση χρήζει άμεση αντιμετώπιση).
- Καρκίνωμα πέους.
Αντιμετώπιση φίμωσης στους ενήλικες
Οι ενήλικες θεραπεύουν τη φίμωση είτε το στενωτικό δακτύλιο ακροποσθίας μόνο χειρουργικά με πλαστική αποκατάσταση ακροποσθίας (περιτομή).
Τι είναι η περιτομή;
Πρόκειται για την χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης. Η περιτομή, πέρα από τους ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση, εφαρμόζεται και σε νεογνά ανά τον κόσμο για θρησκευτικούς λόγους.
Πρόκειται για μια πολύ απλή επέμβαση, κατά την οποία ο ασθενής υπόκειται σε τοπική αναισθησία. Μάλιστα τα ράμματα που εφαρμόζονται δεν χρήζουν αφαίρεσης αλλά απορροφώνται. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Η επούλωση του τραύματος ολοκληρώνεται μέσα σε 20 μέρες. Η μόνη δυσφορία που δημιουργείται στον ασθενή είναι η ευαισθησία της βαλάνου η οποία αποκαθίσταται σε περίπου 10 ημέρες.
Write a comment: